Konyha, család, hagyomány

HÁZITŰZHELY

HÁZITŰZHELY

ÉS ÉJSZAKA ELKÉSZÜL A MARHARAGU

Lassú főzés

2018. október 01. - Lolit

Az elmúlt évek alatt magamra szedtem némi gyakorlatot a sütisütés terén. Tudom például, hogy milyen sorrendben keverjem össze az összetevőket a különböző típusú tésztáknál, vagy hogy meddig süssek egy zabkekszet, hogy ne keményedjen meg, ami gyakran előfordult korábban. A húsok elkészítése viszont nekem mindig a macera kategória volt, egyáltalán nem volt benne gyakorlatom. Se kedvem, de időm nem volt hosszú órákig a tűzhely mellett állni és kavargatni a pörköltet, hogy ne égjen oda, vagy rántani a csirkemellett, ami fröcsög, olajszagú, és sosem lesz olyan finom, mint a hentesnél frissen vásárolva.

Amikor panaszkodtam az egyik barátnőmnek, hogy nem jutok elég tápláló ételhez szoptatós anyukaként, eldicsekedett az új konyhai kedvencükről, a slow cooker-ről, vagyis lassú főzőről. Ez egy elektromos főzőedény, ami alacsony hőfokon készíti el az ételeket, így sok tápanyag benne marad, ami forralással egyébként eltűnne. Az alacsonyabb hőfok miatt van szükség több időre, akár 6-8 órára. Én például az említett marhapörköltet 8-10 órán keresztül főzöm, ha jól időzítve este teszem fel, valóban reggelre lesz kész. A lassú főző alkalmas levesek, egytál ételek, húsok készítésére. Ami miatt olyan egyszerű a használata, az az, hogy az összes hozzávaló beletételét követően a fedő alatt készre fő az étel úgy, hogy rá se kell nézni. Ezt a gyakorlat persze annyiban módosítja, hogy ha olyan receptet választunk, amiben az egyes összetevőknek más a főzési ideje, azokat a megfelelő időpontokban kell hozzáadni. Szerintem ezzel együtt is sokkal egyszerűbb egy étel elkészítése, az állandó tűzhely körüli sürgés-forgás és a leégetés para helyett. Nekem, aki rajongok a marhapörköltért, és marharagukért, de mostanában kisgyerek mellett nem állnék órák hosszat mellette, biztosan!

slowcookleves.jpeg

Többféle méretű és típusú slow cooker létezik (crockpot-nak is hívják egyébként). Mi egy kisebb, egyszerűbb típust választottunk, ami árban is elfogadható volt számunkra, a Russel Hobbes Home@Cook 22740-56-ot. Főztem már benne kacsát házilag kandírozott kezeletlen narancshéjjal, kakukkfüves csirkemellet, zöldséges egytál ételt, az emlegetett marhapörköltet, és legutóbb a fenti képen látható zöldség levest csirkecomb darabokkal, amit pürésítve a kislányom evett. Bevált módszerem, hogy amikor kora reggel fel bírok kelni, bedobom az edénybe a hozzávalókat, és mire haza érkezünk dél körül a baba programról, elkészül az étel. (Eddigi tudásom szerint egyetlen hozzávalót, a vörös babot kell elkerülni a slow cooker-ben, mert ezen a hőfokon mérgező anyag szabadul fel benne, ami csak forralva tűnne el belőle.) Én mindenféle húst jó sokáig főzök benne, hogy tuti mentesüljön minden nem oda valótól, egyébként a kezelési útmutató az egyes ételek elkészítéséhez támpontot ad.

Magyar oldalakon is találni recepteket a lassú főzőhöz, de főleg angolszász gasztroblogokon rengeteg gyönyörű, színes, ínycsiklandó recept található. Itt például összetevők, nemzeti konyhák mentén is csoportosítva találhatóak receptek: Crockpot The Original Slow Cooker. Egy másik forrás a nagy kedvencemből, a Good Food oldaláról: GoodFood Slow Cooker Collection. És álljon itt a kedvenc marhapörkölt receptem, amit lassú főzőben is kipróbáltam, és 8-9 óra alatt tökéletes lett. A recept A zsírszegény konyha szakácskönyvéből való, eredetileg nem slow cooker recept.

Provence-i zöldséges marharagu

Hozzávalók: 600 g ragunak való marhahús, 125 g bacon, 175 g sárgarépa összevágva, 150 g hagyma összevágva, 2 piros húsú paprika, kockákra vágva, 400 g darabolt konzervparadicsom, 2 zellerszár felszeletelve, 2 gerezd fokhagyma összezúzva, 2 babérlevél, 4 narancshéjcsík, 2 kis friss rozmaringhajtás, 4 friss kakukkfűhajtás 2 ek paradicsompüré, 300 ml marhahúslé, 150 ml vörösbor, 4 konzerv szardelllafilé, lé nélkül, szűrazra itatva és feldarabolva, 225 g zárt fejű gomba, 75 g kimagozott, fekete olajbogyó, 4 ek apróra vágott friss petrezselyem, fekete bors. Elkészítés: minden hozzávalót felkockázva beleteszünk a slow cook edénybe, kivéve: szardella, gomba, olivabogyó, petrezselyem. Ezeket 1 órával a ragu elkészülése előtt adjuk hozzá. (A szardella sós, ezért külön só nem kell bele.). A lassú főzőben én 8-9 órán át főztem, porhanyós lett és az ízek jól átjárták a ragut.

A bejegyzés trackback címe:

https://hazituzhely.blog.hu/api/trackback/id/tr6714122881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

staropramen 2018.10.02. 16:14:03

A pörköltet soha nem kavarjuk.
Az edényt forgatjuk alatta. A bográcsot a szabad tűzőn , a lábast a tűzhelyen.

Apátok_mi 2018.10.03. 09:50:57

A bejegyzés kezdete óta marhapörköltről volt szó, és csak a receptnél derült ki, hogy nem az. Az olvasó megtévesztése, és clickbait, ugyanis ha tudom az elején akkor nem olvasom el. Ne nevezzünk már egy provance-i marharagut (amibe a tulipánon kívül minden bánat belekerül) marhapörköltnek. Köszönöm.

Lolit 2018.10.03. 11:21:12

@Apátok_mi: Jogos, köszi. Mindenesetre ha szereted a ragut, nem fogsz a receptben csalódni. A lényeg itt a slow cook megoldáson van.

FILO 2018.10.07. 16:43:29

Tudom hogy ez ragu és nem pörölt, de nekem hiányzik belőle a piros paprika.

takacsveca93 2018.10.07. 22:59:54

Ez az egyik kedvencen receptem. Új meglátásba helyezted az elkészítését. Gratula.
www.ujsagomat.hu/aldi/aktualis-ajanlatok-csutortoktol-04-10-2018/

Lolit 2018.10.08. 12:50:01

@FILO: Kíváncsi vagyok, milyen lenne pirospaprikával. Lehet legközelebb kipróbálom.
süti beállítások módosítása