Konyha, család, hagyomány

HÁZITŰZHELY

HÁZITŰZHELY

A BABAÉTEL KÉSZÍTÉS MESTERE

Philips Avent pároló

2018. október 16. - Lolit

Nehezen tudom elképzelni a hozzátpálálás időszakát a Philips Avent párolónk nélkül. Őt mutatom be most itt röviden, biztos sokak körében ismert és használt darab. Nagyon egyszerűen működik, vizet kell tölteni bele, majd mehetnek bele a felvágott friss zöldségek, gyümölcsök, és amikor megpárolta, csak meg kell fordítani a fogantyús részt, hogy pürésítse. 20 perc alatt párolódnak meg a zöldségek, gyümölcsök, de húsok is készíthetk benne, ezeknek 30 perc kell. És mivel zárt rendszerben történik a főzés, nagyon ízletes marad benne minden! Mi is szívesen esszük a férjemmel a pürék fűszerezett változatát. A végtelenségig variálhatóak a receptek. Én minden héten többször használom, ha marad püré, lefagyasztom kisebb tárolókba porciózva. Egy nagyobb darab csirkemellet például 3-4 felé szedek szét, és ezekben a kis adagokban fagyasztom le a Brendonban néhány száz forintért vásárolt műanyag fedeles babaétel tároló edényekben.

philipsavent.jpg

Annabel Karmel Babaétrend című könyve például jó receptforrás a babaételekhez, ha már mindenfélét adunk totyogónknak. Eleinte nem volt egyszerű a pürék kigondolása számomra. Eltartott egy ideig, amíg rájöttem a kislányom ízlésére, bár nem is volt különösebben válogatós. Fel kell készülni, hogy vannak sikertelen próbálkozások: előfordult, hogy a kislányom csalódottan tolta el magától a gondosan elkészített ételt, amire én azt gondoltam, hogy biztosan ízleni fog neki. Ilyenkor jó adag türelem kell, és egy B terv: legyen otthon olyan bébiétel, amit biztosan szívesen megeszik. Végülis mi sem esszük meg amit éppen nem kívánunk... a babák miért ne válogatnának? Mostanában azzal próbálkozom, hogy 2 babatányérban teszem elé az ételeket (ha van időm éppen), hogy külön-külön tudjon ismerkedni a rizzsel, a zöldségek izével, esetleg a puha hús darabkákkal. Gyakori még mindig a nemtetszés... és a dobálózás persze. Kapott egy kis asztali szemetest, hogy abba dobhassa amit nem kér: az esetek nagy részében beválik: tetszik neki a béka-kuka, nem kell harcolni a földre dobált ételdarabok ellen. Mindez körülményesnek tűnhet elsőre, de úgy látom, megéri, kislányunk alapvetően jó étvágyú, sok mindent megeszik. Nade térjünk vissza az aktuális kedvenc párolómhoz: álljon itt néhány püré recept, amik könnyen elkészíthetőek a Philips Aventben.

Alma sárgarépa püré: a kislányom egyik kedvence ez az egyszerű étel. Néhány alma és egy közepes sárgarépa felkockázva mehet a párolóba, 20 perc alatt elkészül. Külön élvezi, ahogy a még meleg ételt együtt fújkáljuk, hogy megfelelő hőmérsékletű, ehető legyen.

Spenótos édesburgonya püré: egy közepes édesburgonyát, egy burgonyát és egy nagy marék spenót levelet megpárolunk. Ha már a baba tejterméket is eszik, egy kevés vajjal, egy kanál joghurttal összekeverhetjük. Reszelt sajtot szórhatunk rá.

Csirkés csemegekukorica püré: csirkecombot vagy csirkemellet párolunk az Aventben. Ezt követően édes csemegekukoricát (esetleg kevés sárgarépát hozzáadva) készítünk benne. Forró vízzel kásásított babarizspehellyel és egy kis olajjal (repce-, vagy olívaolajjal) összekeverjük. Én a Holle babarizspehlyét használom, a puha pelyhek könnyen ehető állagúak a baba számára.

Csirke aszalt sárgabarackkal (Annabel Karmel könyvéből való recept): burgonyát vagy édesburgonyát párolunk. Csirke darabokat olívaolajon hevített hagymán és fokhagymán megpirítunk, aszalt sárgabarack darabokat adunk hozzá (a sárgabarack nagyon értékes vas és kálium forrás). Ha már eszik darabosat a babánk, a csirkét adhatjuk darabosan, ha nem, pürésítjük és összekeverjük a burgonyakrémmel.

Rengeteg további püré varázsolható az Avent pároló segítségével. Bármilyen friss vagy fagyasztott zöldség kombináció megálmodható benne. Zöld fűszerekkel és később többféle fűszerrel izesithetőek a pürék. A lényeg, hogy az esetleges sikertelen próbálkozások után se adjuk fel a kísérletezést! A babák szeretik az egyszerű ízeket, de az ízletes, fűszeres dolgokat is, ezt figyeltem meg a kislányomnál. Amit mi se ennénk meg, azt ő se kedveli... igaza van.

f7a06b46-3e80-4ae0-95ae-0c615ab411c1.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://hazituzhely.blog.hu/api/trackback/id/tr9414195087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása