Konyha, család, hagyomány

HÁZITŰZHELY

KULINÁRIS(K) QUICHE

A gőzsütőmről

2018. szeptember 09. - Lolit

Mikor az új konyhánkat terveztük, tudtam, hogy sokat fogunk sütni. Terhességem harmadik trimeszterében, mikor már kevesebbet mozdultam ki otthonról, regeteget sütöttem, mert állandóan sütire vágytam. Apró konyhánk telis tele volt különféle ízesítésű dupla tepsinyi zabkeksszel (étcsokis, citromos levendulás, matchás lettek a kedvencek). Sütöttem rozmaringos kuglófot, stollent, csokis céklás sütit, fekete teás sütit, melaszos chilis kekszet. A férjem vásárolta a hozzávalókat akkor még. A receptek forrását hozzá is adtam a családi recepttárunkhoz, hogy a terhességi amnézia ne törölje ki őket az utókornak, mert azóta is újra sütöttem belőle ezt azt.

Szóval azt tudtuk, hogy sütni ezt követően is fogunk. Kisebb piackutatást követően megállapítottuk, hogy gőzsütőt szeretnénk, mert a sütés közben a sütőtérbe jutó gőztől az ételek nem száradnak, nagyon finom omlósak lesznek. A klasszikus gőzsütők azonban nagyon drágák voltak a pénztárcánkhoz. Végül egy IKEÁ-s sütő mellett döntöttünk, és azóta is nagy a szerelem a Kulinarisk típusú gőzsütőnkkel. Leteszteltük már a klasszik sütésen kívül a pizza, a grill, és természetesen a gőz funkciót is. A sült zöldségek isteniek, a pizza tészta pedig nem szárad ki. Legutóbb az egyik nagy kedvecemet, egy quiche-t készítettem benne kápiapaprikával, cukkinivel, friss bazsalikom levéllel megszórva. Aki szeret mindenfélét sütni, annak ideális választás szerintem ez vagy az ehhez hasonló gőzzel dolgozó sütő típus.

quiche4.jpg

Quiche tészta

A quiche nálunk gyakori étel, mikor először csináltam, nagyon kemény lett a tésztája, de nem adtam fel, mert annyira ízlett, akárhol ettem, és annyira pofátlanul drágán adnak egy szeletet, hogy muszáj volt házilag megtanulnom. Kikísérleteztem a nekünk bevált tésztát, álljon itt a recept: 19 dkg liszt, 12 dkg hűtött vaj, 5-6 evőkanál hideg víz, só. A lényege, hogy gyorsan dolgozzuk össze a hozzávalókat, ne melegedjen fel. Az összegyúrt tésztát fóliában 30 percre hűtőbe tesszük. Utána a sütőformába nyomkodjuk, megszurkáljuk, újra hűtőbe tesszük 30 percre. 190 fokos sütőben 10 percig elősütjük, majd betöltjük, készre sütjük. Ha van egy kis plusz időm, dupla adag tésztát gyúrok le, a másik adagot fagyasztóba teszem, hogy amikor megint quiche-t ennénk, gyorsan elő lehessen kapni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hazituzhely.blog.hu/api/trackback/id/tr5914090543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Trejo 2018.09.09. 23:10:31

Ezt a fotót mivel készítették? Kaputelefonnal?